top of page
1.

RUSLAND VOOR 1917

Rusland werd geregeerd door Tsaar Nicolaas II. Deze man regeerde op een autocratische manier. Dus als een alleenheerser die alle beslissingen nam in het land. Er was wel een parlement, de Doema genoemd, maar deze had amper macht.

Onvrede groeit

Tijdens WOI vertrok Nicolaas naar het front om daar leiding te geven. Hij liet naast zijn vrouw, dochters en zieke zoontje ook een zwaar ontevreden bevolking achter.

 

De belangrijkste reden voor deze onvrede was het voortduren van de Eerste Wereldoorlog. De Russen waren er klaar mee en wilden stoppen met deze nutteloze oorlog. Bovendien hielp de oorlog de hongersnood in Rusland in de hand. Meerderheid van de Russische soldaten was namelijk boer en zij konden tijdens de oorlog niet op het land werken. Hierdoor werd er veel minder voedsel verbouwd en kreeg de bevolking te maken met een hongersnood. Mocht er al voedsel zijn dan ging het naar de edelen. Verder waren de inwoners van Rusland het niet eens met de manier waarop het land bestuurd werd. Alleen de Tsaar had macht en  de gewone burger had nauwelijks inspraak, terwijl zij dit wel wilden. In Rusland zou het toch anders moeten kunnen?

8. Tsaar Nicolaas II en zijn familie

REVOLUTIES!

De onvrede van het Russische volk kwam in februari 1917 tot uitbarsting. Dat jaar vonden er twee revoluties plaats in Rusland. Deze revoluties hadden echter andere oorzaken en gevolgen. Beide zijn vernoemd naar de maand waarin deze plaatsvond.

Februarirevolutie

In Februari 1917 is de maat vol voor de bevolking van Rusland. Niet alleen de boeren hadden het slecht, de arbeiders waren er niet veel beter aan toe. Zij moesten vaak wel 12 uur per dag werken voor erg weinig loon. Er was een kleine groep revolutionairen die de bevolking wilde helpen, maar zij werden in de gevangenis gestopt of naar werkkampen in Siberië gestuurd.

 

De bevolking is het zat, zij komen in opstand! Massaal gaat de bevolking de straat op en begint te staken. Het heeft grote gevolgen. De tsaar treedt gedwongen af en er komt een Voorlopige Regering. Deze regering blijft zitten tot er democractische verkiezingen komen. Alles zou anders worden, hoopt de bevolking. Helaas is dit niet het geval. De oorlog wordt doorgezet, waardoor het land honger blijft houden en de bevolking heeft nog steeds amper inspraak.

9. Staking Februarirevolutie

Oktoberrevolutie

10. Naspelen bestorming Winterpaleis uit film 1920
11. Deel van de 'Red Guard'

Ondanks dat de revolutionairen gestraft werden, bleven zij om een revoltuie roepen. Sommige revolutionairen waren verbannen, zoals Lenin. Hij was zeer anti-tsaristisch. Zijn broer was namelijk door de vorige tsaar vermoord. Lenin hoort hoe de situatie in Rusland is en wil terug om de Russische bevolking te helpen. Volgens hem is het land klaar voor een communistische revolutie! Hij vindt een bondgenoot in Duitsland. Zij smokkelen Lenin met een trein via allerlei landen Rusland binnen en geven hem geld om zijn revolutie te starten.

 

Lenin belooft de Russische bevolking Land, Brood en Vrede. Dit zagen de Russen wel zitten. Boeren zouden grond krijgen en arbeiders delen van fabrieken. Het leed tot een stijging van desertie in het Russische leger. De onvrede richting de Voorlopige Regering steeg nog meer. Rusland kwam in een periode van chaos terecht en was volgens Lenin klaar voor een revolutie.

 

In oktober 1917 begonnen mensen weer in opstand te komen en zij probeerden de regering af te zetten. Om zeker te zijn dat mensen daadwerkelijk meededen aan de revolutie, had Lenin had enkele mannen ingehuurd die de opstand begonnen. Het was succesvol. Lenin viel het winterpaleis aan waar de Voorlopige Regering gezeteld was, zette deze regering af en arresteerde alle ministers. De communisten kwamen aan de macht!

 

Lenin sloot in maart 1918 de vrede van Brest-Litovsk, waardoor de oorlog met Duitsland stopte. In de ogen van de geallieerden was dit verraad en Rusland werd daarom ook niet uitgenodigd voor het Verdrag van Versailles. Rusland verloor veel gebied aan Duitsland, maar dat was niet erg. "Wanneer in andere landen revoluties uitbreken en het communisme aan de macht komt, kennen wij geen grenzen meer," aldus Lenin.

 

 

BOLSJEWIEKEN & MENSJEWIEKEN

Voordat het communisme aan de macht kwam in Rusland was de Russische Sociaal-Democratische Arbeiderspartij actief. In deze partij was een tweestrijd gaande. De strijd ging over hoe het communisme in Rusland ingevoerd moest worden en wanneer er een mogelijkheid tot revolutie was. Rusland had relatief weinig arbeiders, maar hun proletariaat bestond uit veel arme boeren. De strijdende partijen waren de Mensjewieken en de Bolsjewieken.

 

Mensjewieken waren in de minderheid en waren gematigder. Zij waren vertegenwoordigd in de Voorlopige Regering. De Bolsjewieken waren in de meerderheid, maar zij zaten niet in de regering. De Bolsjewieken waren ervan overuigd dat Rusland klaar was voor een revolutie. Zij wilden eerst aan de macht komen en daarna  pas veranderingen en moderniseringen doorvoeren. De Mensjewieken namen een gematigdere houding aan.

12. Schema Bolsjewieken & Mensjewieken
Burgeroorlog

De burgeroorlog volgde het revolutiejaar van 1917 op. De Voorlopige Regering was afgezet en Lenin was aan de macht gekomen, maar er waren nog genoeg mensen in Rusland die de tsaar als leider van Rusland zagen en anti-communistische gevoelens koesterden. Een oorlog tussen het Rode leger en het Witte leger was het gevolg.

13. Video uitleg Burgeroorlog Rusland
Cindy Snijders

Extra

Raspoetin
14. Raspoetin

Het  zoonje van Tsaar Nicolaas II, Alexei, leedt aan hemofolie, een ziekte waardoor je bloed niet stolt. Hierdoor zou hij bij een klein wondje dood kunnen gaan. Voor deze ziekte bestond geen medicijn en andere pijnstilling wilde de Tsaar niet geven uit angst dat Alexei verslaafd zou raken. Hulp kwam in de vorm van Raspoetin. Een rondreizende monnik die ervan overtuigd was dat hij Alexei kon helpen. Tsarina Alexandra was de wanhoop nabij en nam de hulp van deze monnik aan.

 

En zo geschiedde het, Alexei werd inderdaad geholpen door Raspoetin en wonder boven wonder ging het wat beter met de jongen. De Tsarina stond erop dat Raspoetin aan het hof verbleef en zij werd steeds afhankelijker van deze man. De omgeving werd steeds wantrouwiger tegenover Raspoetin en zijn groeide invloed op de Tsarina. Zij zagen hoe deze man werkelijk  in elkaar zat, een dronken monnik die genoot van zijn groeiende macht over het machtige Russische Rijk! Onvrede werd groter, zeker nadat er geruchten naar voren kwamen dat  deze man 's nachts de slaapkamers van de princesjes bezocht. Deze man kon niet langer invloed uitoefenen op de tsarina. 

 

Het einde van Raspoetin was nabij. Hij werd uitgenodigd op een feestje waar de gasten het plan hadden opgevat om hem te doden. Misschien was Raspoetin daadwerkelijk een wonderdokter, want van het gif dat hij toegediend kreeg, ging hij niet dood en ook kogels mochten niet baten. Zijn einde vond hij in een ijskoude rivier waar hij uiteindelijk is verdronken.

Communisme

Het communisme is een stroming van het socialisme. Dit zal Jort van Oort hiernaast uitleggen. In dit filmpje worden de verschillen tussen het socialisme en het communisme behandeld.

15. Video uitleg Socialisme Jort van Oort
bottom of page